Kleinschalig taalinstituut Nederlands voor anderstaligen

docent / eigenaar Lokaal 150Wie zit er voor de klas in Lokaal 150?

 

 

Ik ben Ineke van Oeveren en woon en werk in Hillegom. Mijn specialiteit is Nederlandse les. Ik geef les op elk niveau en voor leerlingen met elke achtergrond. Met Lokaal 150 help ik gemotiveerde leerlingen uit alle windstreken om Nederlands te leren.

Wat mijn opleiding en achtergrond is

In 1989 voltooide ik de studie Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Leiden. Ik heb lange tijd gewerkt als directiesecretaresse en als communicatieadviseur. Gaandeweg kwam ik erachter dat ik lesgeven leuk vond, niet op een school, maar kleinschalig voor gemotiveerde leerlingen. Zo startte ik met bijlessen Nederlands aan leerlingen van elke leeftijd en elke opleiding. Ook begeleidde ik geregeld scripties. Na verloop van tijd kwamen ook ‘anderstaligen’ op mijn pad, in het begin vooral migranten uit Polen (niet zo verwonderlijk in Hillegom).
In 2017 volgde ik de opleiding tot NT2-docent aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Wat ik zoal met taal doe

In 2013 ben ik gestart met Lokaal 150.
Mijn specialiteit is lesgeven aan mensen met een andere taalachtergrond.
Dit doe ik zowel individueel (privé les) als in kleine groepen.
Naast het lesgeven beoordeel ik ook spreek- en schrijfexamens van het inburgeringsexamen voor DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs van de Rijksoverheid).
In mijn vrije tijd lees ik graag, met name misdaadliteratuur en kookboeken.

Wat mijn visie is op het leren van taal

Om Nederlands te leren is taalgevoel mooi meegenomen, maar plezier is het allerbelangrijkste. Elke leerling heeft z’n eigen motivatie en z’n eigen interesses. Naast het bestaande lesmateriaal streef ik ernaar om vanuit deze interessegebieden taalgebruik te stimuleren.

Plezier is vaak geen probleem in de les, want ik heb genoeg ideeën om leren leuk te maken. Het is belangrijk dat leerlingen ook plezier krijgen om buiten de les Nederlands te praten, bijvoorbeeld in winkels en op het werk. Tegen leerlingen zeg ik daarom: “Probeer wat je geleerd hebt in de praktijk te brengen. Meters maken. Het is veel beter om te praten met fouten dan fouten te voorkomen door niet te praten”.
Nog een tip voor iedereen die beter Nederlands wil leren spreken: probeer zo veel mogelijk te vragen wat iets betekent en hoe je iets zegt. De meeste Nederlanders vinden het leuk om je te helpen.

Nederlands leren is voor de meeste mensen in het begin moeilijk, maar als je de grote lijnen eenmaal begrijpt wordt het steeds leuker en makkelijker. Met name voor die grote lijnen is taalles van groot belang.
Ten slotte nog een geruststelling voor alle niet-Nederlanders die Nederlands leren: de meeste Nederlanders hebben ook moeite om foutloos hun eigen taal te spreken en te schrijven. Alleen voor perfectionisten is dit eigenlijk helemaal geen geruststelling. Daarom heb ik voor hen ook een relativerend inzicht: taal is een middel en geen doel.

 

Interesse in een kennismaking?

Neem contact met me op.

mail            info@lokaal150.nl
sms            06  33 89 64 37
bel              06  33 89 64 37
whatsapp. 06  33 89 64 37